✕ Stäng

Så mycket kostar tandreglering

Vad en tandreglering kostar är väldigt individuellt, och beror på olika faktorer. Som barn och ungdom kan du få din tandreglering betald av landstinget, men som vuxen måste du stå för kostnaden själv.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Vad en tandreglering kostar beror på:

  • tandreglering kostnadHur stor tandreglering behövs?
  • Vilken metod krävs?

Ungefärliga priser

En tandreglering med traditionell tandställning och tandställning med keramik kostar ungefär:

16-33 000 kronor för en käke, och mellan 25-40 000 för två käkar.

Det är bara i komplicerade fall som priserna når de högsta summorna.

Tandreglering med osynlig tandställning på insidan av tänderna är något dyrare. Ungefär 10.000-15.000 kronor mer än ursprungspriset per käke.

Barn kan få gratis tandställning

Barn och ungdomar kan få tandreglering gratis. Fråga därför er tandläkare om råd om ditt barns tänder är sneda eller sitter tätt. Om er tandläkare anser att det kan finnas ett behov får ni träffa en specialist på tandreglering.

Om specialisten anser att barnet har tillräckligt stort behov för tandreglering så får ni denna behandling gratis.

Tillräckligt behov innebär att tänderna sitter så pass snett att det skadar gommen eller omliggande tänder alternativt om tänderna står så snett att du får svårigheter att bita ihop käkarna och att äta.

Om barnet inte har tillräckligt stort behov men att ni ändå vill göra en tandreglering så får ni självklart det, men då får ni själva betala för behandlingen.

Vuxna kan få en del betalt av Försäkringskassan

Du som vuxen måste betala för tandregleringen. Men du kan få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan. Du som patient får tillbaka mer från Försäkringskassan om du får behandlingen av en specialist än av en tandläkare.

Högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet ger tillbaka 50 procent av kostnaden över 3 000 kronor. Och 85 procent av kostnader över 15 000 kronor.

Kostnaden baseras på ett referenspris, oavsett om din tandläkare tar mer betalt än referenspriset.

Senaste Nytt