✕ Stäng

Så går det till när du får fast tandställning

Innan du får en tandregleringsbehandling görs det en noggrann undersökning av din mun. En specialist i ortodonti kommer sedan att informera dig exakt om hur allt kommer att gå till. Det gör inte ont, men det kan spännas lite i tänderna till en början efter att de har justerats.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
tandregleringsbehandlingUndersökning

Innan du får din tandställning så undersöker en specialist i tandreglering dina tänder och ditt bett noggrant med hjälp av röntgen, bilder och avtryck. Innan tandregleringsbehandling påbörjas så får du information om vad som ska göras och hur lång tid det kommer att ta.

Behandlingen

Sedan när tandställningen ska sättas på plats så limmar tandläkaren eller en ortodontiassistent fast plattor av antingen metall eller keramik på tändernas utsida eller insida. Detta tar ungefär en timme för en käke.

Det gör inte ont och du behöver ingen bedövning. Plattorna som limmas fast kan enkelt sedan tas bort när de är dags för det.

Mellan varje platta fäster man en metalltråd. Längre bak i tandraden sätts fjädrar eller gummisnuddar fast som specialisten med jämna mellanrum kan spänna för att försiktigt dra tänderna i den riktning som man önskar.

Känns lite annorlunda i början

I början kan det spännas något i tänderna och vara ömt. Det kan också ta ett litet tag innan du vänjer dig vid att du har en tandställning i munnen.

Om det skaver på läppar eller kinder så kan du lindra detta med vax på de områden där det besvärar eller ringa din klinik.

Många undrar också om rösten påverkas, men enligt forskning så påverkas den inte.

Justeras ungefär var sjätte vecka

Att reglera tänderna är en väldigt långsam process där tänderna flyttas en halv millimeter till en två millimeter i månaden beroende på tandtippningen. Detta innebär att du går till specialisten ungefär var sjätte vecka för justering.

Under hur lång tid?

En tandreglering kan ta allt ifrån några månader upp till flera år, oftast mellan 1-2 år beroende på hur ovanlig problemet är och vilka önskemål du har (hur många tänder ska flyttas, och i en eller två käkar?)

Du kommer att få en uppskattad bedömning om hur länge just du kommer att ha tandställningen.

Vad som krävs för ett lyckat resultat…

För ett lyckat resultat så krävs det perfekt tandhygien, och ett optimalt samarbete med din specialist under behandlingen.

… och för att resultatet ska bestå

Efter en tandställning kan du få en så kallad retainer på baksidan av tänderna för att resultat ska hålla. Detta är en tunn tråd som limmas fast på baksidan av tänderna.

Optimalt är att du får en retainer på både underkäken och överkäken. Men ibland är det svårt på just överkäken.

Vilka personer borde skaffa en retainer efter en tandställning?

– 100 procent av alla, även om alla inte skaffar det idag, men det kommer att bli allt vanligare, säger Frank van Diggelen, specialist i ortodonti.

Det finns också avtagbara retainer som du sover med för att tänderna ska fortsätta hålla sig raka.

Senaste Nytt