✕ Stäng

När krävs tandställning?

Om tänder växer snett eller på fel ställe kan detta ibland behövas rättas till. 25 procent av alla barn behöver idag tandställning.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Många har sneda tänder

De flesta mesta människor har inte raka tänder. Men med hjälp av tandreglering kan tänderna bli raka.

25 procent av alla barn i Sverige skaffar idag tandställning och får det betalt av staten, medan ytterligare 10 procent har behov av tandställning men inte på ett sådant sett att det får de betalt.

Tandreglering behövs när tänderna är felplacerade så som om de sitter snett eller för tätt. Tandreglering kan också behövas om du har ett kraftigt underbett eller överbett så att tänderna inte möts när du tuggar.

Detta eftersom det finns en risk för att vävnader skadas när tänderna sitter på detta sätt. Men många vill också rätt till tänderna av estetiska skäl.

Kontakta en specialist i tandreglering vid funderingar

Om du har behov av tandreglering så upptäcks detta på en vanlig tandläkarundersökning. Men om du själv har funderingar på om du eller ditt barn är i behov av en tandställning kan du ta kontakt med en specialist i tandreglering för konsultation.

Undersöker olika möjligheter för rakare leende

Innan du får en tandreglering med tandställning brukar specialisten i tandreglering undersöka olika möjligheter för ett rakt leende. Om det är väldigt lite utrymme kan det exempelvis behövas ta bort en tand.

I vissa få fall hos barn kan det räcka med att dra ut en eller flera mjölktänder så att de riktiga tänderna som kommer under växer ut rakt. Men ofta rättar sig inte tänderna naturligt ändå och det behövs en tandställning.

Behandlingsplan, kostnadsförslag och noggrann undersökning

Vid en undersökning, när du överväger fördelarna med tandreglering hos en specialist, så får du en behandlingsplan och kostnadsförslag.

Efter denna första undersökning får du sedan en specialiserad undersökning med röntgen och avtryck som behövs inför din tandreglering.

Senaste Nytt